Amoah schiet Vitesse langs NAC Breda

Voor Matthew Amoah was de wedstrijd tegen NAC Breda op 27 december extra speciaal; het was zijn laatste wedstrijd in de Arnhemse Gelredome. Vastberaden begon Amoah aan het duel: hij wilde perse 1e worden op de eeuwige clubtopscorer bij Vitesse. Voor de wedstrijd begon stond de teller op 59, na afloop op 61, hiermee vestigde Amoah zijn namen voor eeuwig in de boeken van Vitesse.

Vitesse had wat recht te zetten tegenover het eigen publiek na 3 wedstrijden zonder inzet, passie en beleving te spelen. In de wedstrijd tegen NAC was dit duidelijk beter. Al na 32 seconden had Amoah de eerste kans, maar de bal werd net van zijn voet getikt door Zwaanswijk. De kansen die daarop volgden voor Amoah, Yakubu en Janssen werden niet benut. De ruststand was dan ook 0-0

Na rust kwamen beide ploegen sterk uit de kleedkamers. Na 52 minuten was er een onverdiende voorsprong voor NAC. Na een ziekenhuisballetje van Yakubu op Swerts, brak Jenner door aan de rechterkant, diens voorzet belandde op het hoofd van Van Hooijdonk. Zijn kopbal werd nog geblokkeerd, maar de rebound was voor van Gessel, die de 0-1 binnenschoot

Met behulp van het publiek, die achter Vitesse ging staan, kwam Vitesse echter sterk terug. Waar eerst een inzet van Amoah nog van de lijn werd gehaald door Kerstens, was het dan in de 69e minuut toch raak. Frankel gaf aan de linkerkant een voorzet die binnen werd getikt door Amoah, en zo de stand naar 1-1 bracht. Nauwelijks een minuut later kreeg Amoah zijn volgende kans, deze bal raakte hij echter verkeerd en rolde langs het doel.

10 minuten voor tijd kwam de verdiende 2-1 dan toch. Na een slimme steekbal van Theo Janssen schoot Amoah de bal beheerst achter van Zwam, en zo zijn 61e binnenschoot. In de slotfase waren er nog kansen voor Hersi (onderkant lat) en Janssen (paal), maar de score bleef bij 2-1 voor Vitesse, en klom zo naar de 8e plaats.

Na afloop maakte Amoah nog een ererondje en werd luid bejubeld door de supporters, en er werd hem een sjaal toegeworpen waarmee hij zijn ererondje maakte. Wij als supporters bedanken Amoah voor alles, en wensen hem veel succes bij Borussia Dortmund!

Hier vind je de foto's van Vitesse - NAC Breda

Vitesse verliest in derby

Geen inzet, geen (fatsoenlijke) aanvallen creeren en onderschatting, dat kenmerkte Vitesse vandaag tegen NEC. Ondanks de beladen derby toonde Vitesse dus geen strijd en was in elk duel een stap te laat. Hierdoor verloor Vitesse dé derby met 1-0 dankzij een doelpunt van Worm in de 37e minuut.

Vitesse dat begon in het vertrouwelijke 4-3-3, kon geen minuut een goede indruk achterlaten, en al snel nam NEC meer initiatief en dit resulteerde al snel in veel kansen. In de 37e minuut werd het dan ook terecht (helaas) 1-0. Een lange bal zorgde ervoor dat Knol 1 tegen 1 kwam met Worm. Knol gleedt uit waardoor Worm alleen op Wapenaar af kon en de bal voorbij de Vitesse doelman schoof.

Na 67 minuten kreeg Vitesse haar eerste kans. Een vrije trap van Theo Janssen draaide goed in: Babos had de bal niet klemvast, maar Dingsdag kon niet goed bij de bal en de bal ging over de achterlijn. In de laatste tien minuten drukte Vitesse nog wel aan, maar het had geen effect; Vitesse verloor in Nijmegen.

Scheidsrechter: Dick Jol
Geel: Worm, v/d Doelen (NEC): De Mul en v/d Schaaf(Vitesse)
Doelpunten: 1-0 '37 Worm
Stadion: De Goffert
Toeschouwers: 12.000


Vitesse langs RKC

Vitesse heeft dinsdag 29 november het inhaalduel tegen RKC met 4-2 gewonnen. Met deze overwinning klimmen de Arnhemmers naar de 4e plaats. Al na 3 minuten schoot (wie anders dan) Theo Janssen de 1-0 binnen uit een vrije trap. RKC kwam echter terug maar in de tweede helft besliste Vitesse onder leiding van Amoah, Vreven en de Mul de 4-2 overwinning van Vitesse.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd er een minuut stilte gehouden in verband met het overlijden van Utrecht-speler Di Tomasso. Na deze minuut stilte begon Vitesse sterk aan het duel. Al na ruim 2 minuten spelen kreeg Vitesse een vrije trap op een uitstekende plaats voor Theo Janssen, die hem prachtig in de verre hoek krulde; 1-0. Daarna kreeg Vitesse nog enkele mogelijkheden maar die werden niet verzilverd. Vlak voor rust was het RKC Waalwijk dat gelijk maakte. V/d Haar gaf de bal voor en De Ceulaer werkte de bal achter Wapenaar. Eerder had Vreven nog de bal van de lijn afgehaald.

Na rust kwam waren beide teams aan elkaar gewaagd. In de 70e minuut was het RKC dat op voorsprong kwam. Uit een counter kopte v/d Haar nog op de lat, maar Martens was er sneller bij dan iedereen en kopte vallend de 1-2 binnen. Nauwelijks 5 minuten was het al weer 2-2. Een dieptepass van Janssen werd binnengeschoten door Matthew Amoah. De in vorm verkerende spits nam de bal goed mee en prikte de bal achter RKC doelman Rob van Dijk. Door de 2-2 ging het publiek in de laatste 10 minuten volledig achter Vitesse staan. Dit gaf de spelers net het extra steuntje in de rug wat ze nodig hadden. Door een fantastische actie van de Mul kwam hij bij de achterlijn en gaf een goede voorzet op Hersi die de bal tegendraads inkopte, en hiermee de 3-2 op het scorebord zette. In de blessuretijd ging Amoah nog achter een dieptepass aan en won het duel van Keller op inzet. Amoah legte goed terug op Hersi die er per slot van rekening nog 4-2 van maakte.

Door de 4-2 overwinning neemt Vitesse de 4e plaats over van RKC. Door de doelpunten van Hersi, Amoah en Janssen nu in de top 10 van topscorers.


Vitesse geeft ruime voorsprong bijna weg

Vitesse heeft de uitwedstrijd in Tilburg bij Willem II met 3-4 gewonnen. Vitesse dat bij rust met 1-3 voorstond, kwam in de 2e helft op 1-4 en de wedstrijd leek beslist, maar door fouten van Vitesse-doelman Harald Wapenaar werd het nog 3-4. Uitblinkers aan Vitesse kant waren spits Matthew Amoah en middenvelder Theo Janssen

Vitesse begon de wedstrijd in Tilburg uitstekend, met goed combinatie voetbal. De spelers werden makkelijk gevonden en Willem II had niks in te brengen. Al na 9 minuten stond de 0-1 op het scorebord. Vreven draaide weg bij zijn man en gaf een uitstekende pass op Hersi, die vervolgens een steekpass op Amoah gaf die de bal over Moens heen lobte en zo de 0-1 op het scorebord bracht. Nauwelijks een minuut later was de stand alweer 1-1. Een schot van Martijn Reuser werd door Arvid Smit binnengekopt. Het doelpunt werd nog bijna afgekeurd vanwege, maar de grensrechter vlagde voor een andere speler van Willem II.

Nauwelijks zijn er 20 minuten gespeeld of de 1-2 staat alweer op het bord. Amoah ronde een goede aanval knap af, via de binnenkant van de paal. Hersi en Amoah zouden deze wedstrijd goed samen spelen. Amoah was even later ook bij de 1-3 betrokken. Een goede individuele actie van de spits van Vitesse bracht hem alleen voor Willem II keeper, maar in plaats van dat Amoah de bal zelf afrondde, gaf hij de bal af aan de meegelopen Theo Janssen die de bal eenvoudig in het open goal schoof. De 1-3 tussenstand zou ook de ruststand worden.

De tweede helft was aanzienlijk slechter. Spelers vonden elkaar minder goed, en het tempo was enorm laag. Na een goede actie van Tom de Mul aan de rechterkant gaf hij de bal voor en werkte Matthew Amoah de bal opnieuw achter Moens. Zijn 3e doelpunt van de avond. Het was voor Amoah de eerste hattrick in 3 jaar. 2 Minuten later was de stand echter 2-4. Van ongeveer 30 meter afstand schoot Csaba Feher een vrije trap snoeihard achter Wapenaar, die in de fout ging. Het zou niet de avond van Wapenaar worden.

4 Minuten voor tijd werd het zelfs nog 3-4. Na grabbelwerk van Wapenaar kreeg Willem II nog een corner, die binnen gekopt werd door Reuser. Vitesse beleefde daarna nog enkele angstaanjagende minuten maar overleefde wel, en ging zo met de verdiende 3 punten terug naar Arnhem.

Cijfers Vitesse
Wapenaar: 5.5, niet zijn beste avond,
Vreven: 7,0 goede wedstrijd,
Knol: 6.5, liet Reuser lopen bij de 3-4,
Dingsdag: 7, wordt onmisbaar voor Vitesse,
Swerts: 7+, tegenstander volkomen in zijn zak,
van der Schaaf: 7-, onopvallend maar goed,
Yakubu: 7-, zelfde als v/d Schaaf,
Janssen: 8.5, net zoals Amoah uitblinker,
Hersi: 7.5, solide wedstrijd,
Amoah: 8.5, uitblinker (Man Of The Match),
De Mul: 7-, niet gelukkig in zijn acties.