Uit het verleden: Marco De Marchi

Marco De Marchi speelde vanaf 1997/1998 voor Vitesse. Hij speelde 3 seizoenen in dienst van de Arnhemmers. Voor hij bij Vitesse in actie kwam speelde hij bij Como, Ospitaletto, Bologna, Juventus, AS Roma, Juventus, opnieuw Bologna. Na zijn Vitesse periode speelde de Italiaan nog voor Dundee in Schotland, hij speelde daar 2 seizoenen voordat hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen hing. Hij speelde zijn eerste wedstrijd voor Vitesse op 13-09-1997, een invalbeurt tegen FC Utrecht. Zijn eerste goal in dienst van de Arnhemmers maakte hij op 11-04-1998 in de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen De Graafschap.

Hij start zijn lange profcarriere bij het Italiaanse Como. De toen 18 jarige verdediger kwam echter geen enkele keer in actie voor de Italiaanse club. Hij besluit dan ook om te vertrekken. Hij gaat naar de 3e divisie in Italie, naar Ospitaletto. Daar speelde het talent 12 duels. Het volgende seizoen was de centrale verdediger een vaste waarde voor Ospitaletto, hij speelde 33 wedstrijden en scoorde 4 keer (0.12 gemiddeld per wedstrijd).

Opnieuw verruilt De Marchi van club. Hij gaat naar de in de 2e divisie spelende Bologna. Hier zou hij 3 seizoenen blijven. Hij speelde daar in 3 seizoenen, 72 wedstrijden en vond 4 keer het net. Zijn goede spel werd opgemerkt door de Italiaanse topclub Juventus. Hij vertrok dan ook naar 'Juve' en speelde in de hoofdmacht daar 17 wedstrijden.

Hij werd in het seizoen 1991-1992 uitgeleend aan AS Roma, waar hij 10 wedstrijden speelde. Juventus besluit Marco De Marchi terug te halen, en hij speelt weer 18 wedstrijden in het eerste elftal van 'Juve'. Toch verlaat De Marchi de topclub om weer terug te keren naar Bologna. Hier gaat het beter met de Italiaanse speler. Hij speelt 22 wedstrijden, en scoort 2 keer. Hij blijft dan bij Bologna, en is opnieuw een vaste waarde voor het elftal dat uitkomt in de 3e divisie van Italie. Hij vindt 3 keer het net, in 30 wedstrijden. Bologna zou in het seizoen 1994-1995 promoveren naar de 2e divisie.

Marco De Marchi lijkt zijn plek gevonden te hebben in het elftal. Ook in de 2e divisie draaide Bologna goed, en promoveerde zo opnieuw. Nu naar de Serie A. De Marchi speelde alle duels mee (33 wedstrijden) en scoorde 3 keer. Nu mag Bologna het op het hoogste niveau waar maken en doet dat. Met Marco De Marchi als sterke centrale verdediger, eindigt het team op een keurige 7e plaats. De Marchi zou in dat seizoen 23 wedstrijden spelen. Het goede spel van de Milanese speler in dienst van Bologna werd ook buiten Italie opgemerkt. Het was Vitesse die belangstelling toonde in de toen 31-jarige verdediger.

Hij vertrekt naar zijn eerste club buiten Italie, naar Vitesse. In zijn eerste seizoen bij de Arnhemse formatie speelde hij 14 duels en scoorde 1 keer. Ondanks dat hij zo weinig speelde groeide hij wel uit tot een publiekslieveling. Ook De Marchi heeft het naar zijn zin bij Vitesse. Het 2e seizoen speelt hij nog minder dan in zijn eerste seizoen. Hij komt slechts 9 keer in actie. In zijn derde, en tevens laatste bij Vitesse, seizoen kreeg hij echter meer vertrouwen. Hij speelde 20 wedstrijden. Hij vond in deze 20 wedstrijden 2 keer het net. Hij vertrekt in het seizoen 2000-2001 naar Dundee, waar hij 18 wedstrijden zou spelen.

In zijn laatste duel voor Vitesse (op 14-05-2000 tegen Fortuna 2-2) valt hij al na 24 minuten geblesseerd uit. Zo kreeg De Marchi niet zijn welverdiende goede afscheid, maar hij verliet Vitesse met pijn in zijn hart.


Uit het verleden: Dejan Stefanovic

Dejan Stefanovic staat bekend als robuuste verdediger die nergens voor terug deinst. Hij begon zijn carriere bij Rode Ster Belgrado in Joegoslavie, in het seizoen 1992/1993. De nu 31-jarige verdediger speelt inmiddels in Engeland, bij Portsmouth. Stefanovic speelt wekelijks bij de ploeg van oud-Vitessenaar Sander Westerveld.

De centrale verdediger kwam in het seizoen 1999/2000 naar Vitesse. De eerste helft van het seizoen speelde Stefanovic 14 duels in dienst van de Arnhemmers. De tweede helft van het seizoen werd hij uitgeleend aan OFK Belgrado, waar hij niet aan spelen toe kwam.

Zijn 2e seizoen in Arnhem was meer geslaagd. Hij speelde 27 duels en daarin scoorde hij 1 keer. In dit seizoen bewees hij al een sterke verdediger te zijn, die voor niets of niemand terug deinste. Bij het Arnhemse publiek was (en is) Stefanovic populair, en werd erg geliefd. Met een verdediging van (vlnr):Van Hintum, Zeman, Stefanovic en Nanu, had Vitesse een betrouwbare achterhoede.

Ook het derde seizoen was een succesvol seizoen voor de Joegoslaaf. Hij verkeerde de meeste duels in een goede vorm en liet zich niet gek maken door interesse van onder andere Ajax en enkele buitenlandse clubs.

Het laatste seizoen van Stefanovic verliep Europees gezien goed, in de competitie ging het minder. Waar het in Europa, Rapid Boekarest en Werder Bremen naar huis stuurde en nipt verloor van Liverpool, ging het in de competitie minder goed; Vitesse eindigde 14e.

Stefanovic werd in 2002 uitgekozen tot Speler Van Het Jaar door de supporters van Vitesse. Waar Stefanovic vooral bekend om was, was zijn 'doodschop' tegen Ralf Landerl (toen Fortuna Sittard). In een Amstel Cup duel raakte Stefanovic met zijn schoen vol het jukbeen van de speler van Fortuna, die een aanklacht indiende wegens mishandeling. Na een kort geding werd Stefanovic vrij gesproken.

Bij zijn afscheid zei Stefanovic dat hij hoopte ooit weer terug te keren in het mooie geel zwart van Vitesse. Die kans lijkt nu klein omdat de verdediger wekelijks speelt bij Portsmouth. Maar toch hopen wij, als supporters, dat Dejan Stefanovic ooit nog in het mooie geel en zwart te bewonderen is!

Uit het verleden: Nikos Machlas

Het is tijd voor een nieuw "Uit het verleden" deel op Vitessezone.nl. Deze keer is het een stukje over de Griekse spits Nikos Machlas. De inmiddels 32-jarige spits van OFI Kreta, speelde 3 jaar bij Vitesse, maar groeide in die tijd uit tot publiekslieveling van Vitesse. In die 3 seizoenen scoorde Machlas 60 keer in 92 wedstrijden. In zijn tweede seizoen scoorde hij er 34. Hiermee werd hij Europees Topscorer.

Terug naar het seizoen 1990-1991. Het debuutjaar van Machlas in de Griekse competitie bij OFI Kreta. Met slechts 1 goal uit 4 wedstrijden maakte hij niet veel indruk. 3 seizoenen later, als we inmiddels in het seizoen 1995/96 zitten, scoort Machlas er 17 uit 34. Hiermee verdiende hij een transfer naar Vitesse. In de debuutwedstrijd van Machlas scoorde hij direct. Tegen GVVV maakte hij de openingstreffer. Samen met Roy Makaay zou hij dat seizoen een goed koppel vormen. Machlas zou dat seizoen er 8 inleggen. Vitesse zou dat seizoen 5e eindigen. Ondanks dat Machlas het eerste seizoen in Arnhem uitgroeide tot miskoop, hield trainer Henk ten Cate vertrouwen in Machlas.

Het tweede seizoen zou Machlas het vertrouwen van Ten Cate waar maken. In de derde wedstrijd dat seizoen, uit tegen Volendam, tekende Machlas voor zijn eerste treffer van het seizoen. Met Dejan Curovic naast hem scoorde Machlas aan de lopende band. Machlas was niet de enige die dat seizoen goed presteerde. Ook middenvelder Marko Perovic zou dat seizoen goed presteren en veel scoren Vitesse beleeft een uitstekend seizoen en eindigt op een 3e plaats.

Het 3e seizoen bij de Arnhemmers van Machlas was enig sinds geslaagd, hij scoorde in 31 wedstrijden 18 keer, en had zo opnieuw een belangrijk aandeel in de 5e plaats, die Vitesse dat seizoen zou behalen. Na dat seizoen vertrok Machlas voor ƒ 19.000.000,- (ca. 8.6 miljoen) naar Ajax. Hoewel Vitesse ƒ 17 miljoen winst maakte, was iedereen bij Vitesse teleurgesteld dat de Griek vertrok. Inmiddels speelt Machlas weer bij de club waar hij zijn profcarrière begon, OFI Kreta, waar hij er inmiddels 5 in heeft liggen uit 5 wedstrijden.


Uit het verleden: Mahamadou Diarra


Mahamadou Diarra speelde vanaf het seizoen 1999-2000 tot het seizoen 2001-2002 voor Vitesse. Vitesse nam de middenvelder aan het einde van het seizoen 1998-1999 transfervrij over van OFI Kreta. De middenvelder afkomstig uit Mali debuteerde tegen Cambuur Leeuwarden (1-1). In het eerste jaar maakte de Malinese-international al een goede indruk. De jaren die daarop volgden, speelde Diarra alleen maar beter en beter. Diarra stond bij de supporters bekend als stofzuiger op het middenveld. Diarra ging niet half het duel aan maar ging er vol op. Met zijn spel wekte hij de interesse van Inter Milan, Juventus, Ajax en Olympique Lyon. Uiteindelijk verkoos Diarra Olympique Lyon boven de ander genoemde clubs. Nu speelt Diarra nog steeds bij de Franse club en doet het daar opnieuw zo goed dat hij in de belangstelling staat van enkele clubs, waaronder Arsenal. Lyon is echter niet van plan Diarra zo makkelijk te laten vertrekken. De Fransen verlengde onlangs zijn contract. Diarra speelde 69 wedstrijden voor Vitesse en scoorde daarin 9 keer.

Paspoort
Foto's


Uit het verleden: Gert Claessens

Gert Claessens speelde vanaf het seizoen 2000-2001 voor Vitesse tot het seizoen 2003-2004. Claessens werd in de winterstop van het seizoen 2000-2001 gehuurd van het Spaanse Real Oviedo waarna Vitesse de middenvelder van Belgische afkomst overnam voor 1.7 miljoen gulden (€ 680.000). Claessens debuteerde bij Vitesse in het Amstel Cup duel met Ajax in de Amsterdam Arena. De Belg mocht na 75 minuten invallen voor Victor Sikora. Claessens gaf direct een assist op Amoah die de 1-1 binnen schoot en in de verlenging was het Claessens zelf die Vitesse een ronde verder schoot. Claessens eindigde zijn Vitesse-periode met een wedstrijd tegen PSV waarin Vitesse PSV knap op 0-0 hield. Hoogtepunt in zijn Vitesse tijd was de wedstrijd in Bremen waarin hij met een prachtig doelpunt Vitesse naar de volgende ronde leidde (wedstrijd eindigde in 3-3). Claessens vertrok in de winterstop van 2003-2004 naar RC Genk. Claessens speelde voor: Club Luik, RC Genk, Club Brugge, Real Oviedo en nu dus weer RC Genk.

Paspoort Claessens
Foto's Claessens


Uit het verleden: Marko Perovic

Het was het seizoen 1990/1991 toen Marko Perovic aan zijn actieve loopbaan begon. Hij begon zijn carrière bij Vojvodina Novi Sad begon. In dat seizoen scoorde hij ‘slechts’ 4 keer in 25 duels. Het jaar daarop speelde hij bij dezelfde club, en scoorde toen in 11 duels 2 keer. Toch was zijn club niet tevreden over hem en verlengde zijn contract niet, en vond geen andere club, dus zat hij in het seizoen 1992/1993 zonder club. Blijkbaar had Vojvodina Novi Sad spijt van haar beslissing om Perovic weg te sturen, want nauwelijks een seizoen later (1993/1994) was hij weer terug. Dit keer scoorde Perovic in 28 duels 2 keer. Vanwege zijn enorme talent werd hij ontdekt door topclub (in destijds Joegoslavië) Rode Ster Belgrado. Hier kreeg Perovic vertrouwen en speelde 33 wedstrijden, en hij scoorde 8 maal. Een lang avontuur in Belgrado was er echter niet weggelegd voor hem. Cremonese haalde hem weg bij Rode Ster. Ook daar wist hij te scoren, zo maakte Perovic zijn reputatie als veelscorende middenvelder. 5 doelpunten in 25 wedstrijden. Ondanks dat Perovic zo goed speelde degradeerde Cremonese toch. Dan het volgende jaar, nog steeds speelde Perovic bij Cremonese. Met 3 doelpunten in 21 wedstrijden maakte hij nog maar eens duidelijk waarom hij is gehaald.
Ook in het buitenland bleven de prestaties van de Montenegraan niet onopgemerkt. Vitesse zag het helemaal zitten in de middenvelder. De Arnhemse voetbalclub nam Perovic in 1997/1998 over van Cremonese. Al snel had Perovic het Arnhemse publiek op zijn hand en groeide hij uit tot lievelingsspeler van het publiek. Dit was het jaar van zijn doorbraak. Samen met Nikos Machlas en Dejan Curovic scoorde hij aan de lopende band. Hij scoorde maarliefst 14 keer in 28 wedstrijden. Dat is relatief veel voor een middenvelder. Ook het volgende seizoen speelde Perovic bij Vitesse. Hij speelde in dit seizoen veel minder wedstrijden, 12 wedstrijden en 5 goals. Ook na dit seizoen verruilde hij weer van club. Sporting Gijon haalde hem weg bij Vitesse. Hier kwam hij echter niet goed uit zijn verf en scoorde in 12 duels geen enkel doelpunt. Toch verdiende hij (opnieuw) een goede transfer, naar de Oostenrijkse topclub Austria Wien om precies te zijn. Met 1 goal uit 9 wedstrijden presteerde hij redelijk. Hij kwam niet veel tot spelen, maar wist toch nog 1 keer het goal te vinden. Ook bij Austria Wien vertrok hij alweer snel. Na 1 seizoen zag hij het niet meer zitten bij Austria en vertrok opnieuw naar zijn geboorteland om vervolgens uit te komen voor Radnicki Novi Belgrado. Hier speelde hij echter geen enkele wedstrijd en vertrok dus ook weer bij Radnicki Novi Belgrado. Dit keer vertrok hij weer naar Italie. De in de Serie B spelende Ancona trok hem aan, voor ervaring, doelpunten en een spelverdeler. Hier speelde hij 30 wedstrijden, en scoorde 6 keer. Één seizoen later keerde hij terug bij Ancona, voor zijn 2e seizoen. De toen 32-jarige Perovic speelde 6 duels maar wist geen enkele keer het net te vinden. Inmiddels zaten we in het seizoen 2003/2004. Afgelopen zomer kreeg Perovic de kans om weer terug te komen op de Nederlandse velden, RKC Waalwijk nam hem op proef. Hier kreeg hij echter geen contract waardoor de nu 33-jarige speler nog zonder club zit.
Paspoort


Uit het verleden: Glenn Helder


Glenn Helder begon met het profvoetbal in het seizoen 1989-1990. Zijn eerste betaald voetbalclub was Sparta Rotterdam. De toen 19-jarige linksbuiten kende bij zijn club toen een uitstekend seizoen, gaf veel assists en scoorde 2 keer uit 22 duels. Het 2e seizoen van zijn loopbaan speelde hij ook bij Sparta. Het eerste duel van het seizoen was gelijk een zware. De Arnhemse voetbalclub Vitesse kwam op bezoek. Helder begon in de basis. Tot ieders verbazing kwam Sparta na 67 minuten gespeeld te hebben op voorsprong. Houtman nam de 1-0 voor zijn rekening. De stand was 3 minuten later al weer 1-1. Huub Loeffen maakte namens de Arnhemmers de 1-1. De volgende wedstrijd was een uitwedstrijd, in Tilburg tegen Willem II. Helder begon als centrale spits. Veel kon de speler niet uitrichten. Sparta verloor met een kansloze 6-1. Volgende tegenstander was Fortuna, een op papier makkelijke tegenstander. Ondanks dat Helder niet veel presteerde tot nu toe begon hij opnieuw als centrale spits. Ook nu kwam hij niet tot scoren, het duel werd 2-2. Helder zou dat seizoen echter nog wel tot scoren komen: hij scoorde 4 keer uit 29 duels. Sparta eindigde 13e in de PTT-telecompetitie.

Het derde profvoetbalseizoen van Helder begon met een wedstrijd op de bank. Uit tegen FC Volendam werd het 1-1. In de volgende wedstrijd speelde Helder echter wel de hele wedstrijd. In de stadsderby tegen Feyenoord werd verassend 0-0 gespeeld. Het volgende duel had Helder echter wel succes. In Maastricht was MVV de volgende tegenstander. Helder scoorde in de 48e minuut zijn eerste van het seizoen, en tegelijk ook de openingstreffer. Men gaf hem vertrouwen in de volgende wedstrijd, maar die eindigde in een 1-3 overwinning voor PSV. In de volgende wedstrijd werd er met 6-2 verloren van RKC Waalwijk. FC Groningen kwam in de volgende wedstrijd op bezoek, en opnieuw wist Helder het net te vinden. In de 35e minuut maakte Helder de 3-0 in het voordeel van Sparta. In de 52e minuut mocht Helder gaan douchen, hij werd vervangen door Snoei. De 7 wedstrijden daarna speelde Glenn Helder geen minuut. Na 7 weken niet gespeeld te hebben mocht Helder weer invallen tegen VVV Venlo, Helder verving in de 61e minuut Dennis de Nooijer. De daarop volgende wedstrijd tegen Vitesse mocht Helder weer eens in de basis starten. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Kennelijk was de trainer tevreden, en liet Helder in de basis staan. Opnieuw op de linksbuiten positie. Hij kwam echter niet tot scoren maar Sparta won wel, met 2-1 van Volendam. Opnieuw kwam Sparta, stadsgenoot Feyenoord tegen, en opnieuw werd er verloren. Dit keer met 2-2. Ook de volgende wedstrijd ging verloren, dit keer met 2-1 tegen MVV, ook nu kwam Helder niet tot scoren. De volgende wedstrijd was opnieuw tegen een club uit de top 3, PSV was dit keer de tegenstander, er werd kansloos met 4-1 verloren. Subtopper RKC kwam op bezoek, en ging ook met de volle buit weg, zei het met veel geluk, het werd 2-3 voor de Waalwijkers. Helder scoorde ook deze wedstrijd niet. Ondanks de reeks verloren partijen wijzigde de trainer het basiselftal niet. Dus ook Helder bleef in de basis. Ook nu tegen De Graafschap wonnen de Rotterdammers niet. Het werd 1-1. De volgende wedstrijd was in Utrecht tegen de plaatselijke FC. Het duel eindigde in 1-1. Helder werd in de rust gewisseld. De resterende wedstrijden werden gespeeld met Helder in de basis. Helder scoorde dat seizoen echter niet meer. Sparta eindigde op een 8e plaats.

Dat seizoen erna speelde de linksbuiten afkomstig uit Leiden, nog steeds bij Sparta. Dat seizoen zal voor Helder minder succesvol verlopen. Hij speelde (slechts) 18 duels en daarin wist hij 1 keer het net te vinden. Hoewel hij niet optimaal presteerde stond hij toch in de belangstelling van enkele clubs, waaronder Vitesse. Die club nam hem dan ook transfervrij over van Sparta, en mocht zijn kunsten vertonen in het Arnhemse stadion ‘Monnikehuize’, de thuishaven van Vitesse.

Het seizoen begon met een uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Aankoop Glenn Helder startte direct in de basis. Mede dankzij 3 doelpunten van Hans Gillhaus, wonnen de Arnhemmers met 4-1 bij ‘de Eagles’. Ook in het tweede duel startte de gretige Helder in de basis. Ditmaal werd er uit gewonnen met 3-0 van Willem II. In de eerste 2 duels kwam Helder niet tot scoren. Dan komt de eerste topper van het seizoen voor Vitesse; Ajax komt op bezoek in Arnhem. Helder, die voor de 3e keer op rij in de basis begon, kon zijn stempel niet op de wedstrijd drukken, en Vitesse verloor met 1-0 van de Amsterdammers. De volgende wedstrijd werd in Maastricht afgewerkt, tegen degradatiekandidaat MVV. Vitesse won het duel simpel met 2-0. Helder kreeg in de 89e minuut een publiekswissel en werd gewisseld voor supertalent Roy Makaay. Dan volgt er voor Glenn Helder een speciale wedstrijd. De club waar hij zijn profcarrière begon, Sparta Rotterdam, komt op bezoek in Arnhem. Helder begon ook deze wedstrijd in de basis. Al na 25 minuten komt Vitesse op voorsprong door een doelpunt van Hans Gillhaus. Daarna heeft Vitesse het een hele tijd zwaar, maar in de 80e minuut is daar de bevrijdende 2-0, van niemand minder dan Glenn Helder. In de 85e minuut krijgt Helder zijn verdiende publiekswissel, en wordt vervangen door Iroha. Met dat doelpunt steeg het vertrouwen natuurlijk van Helder. In de volgende wedstrijd wachtte RKC uit Waalwijk. De tegenstanders werden 4-1 opzij gezet, door 2 doelpunten van Phillip Cocu, 1 maal was Gillhaus opnieuw succesvol en de laatste treffer aan Arnhemse kant werd gemaakt door Helder. Hij tekende daarbij voor zijn 2e van het seizoen. De volgende wedstrijd begon Helder echter tot verbazing van iedereen op de bank. Waarom een speler op de bank als hij in vorm is, vroegen veel mensen zich af? De tegenstander was SC Heerenveen. Al na 2 minuten kwam Vitesse op voorsprong, het was (opnieuw) Hans Gillhaus die aantekende voor de 1-0. In de rust besloot de trainer van Vitesse in te grijpen, en liet Helder invallen voor Gillhaus. Helder liet zien waarom hij erin had moeten staan. 9 minuten na rust scoorde Helder de bevrijdende 2-0. Vlak voor tijd maakte Bart Latuheru er nog 3-0 van. Het seizoen verloopt tot nu toe prima voor de Arnhemse formatie. Toen kwam FC Utrecht op bezoek. Helder begon na zijn goede inval beurt tegen Heerenveen weer in de basis. De wedstrijd eindigde in een 2-2. Vitesse maakte 2 keer een achterstand goed. In dit duel scoorde Helder niet.

Vitesse moest daarna op bezoek bij VVV Venlo. Tot ieders verbazing gingen de Arnhemmers onderuit in Venlo. Het werd 2-1. Pothuizen had Vitesse nog wel op voorsprong gebracht, maar in de slotfase wist VVV toch nog de volle buit te pakken. Helder werd in de 77e minuut vervangen door Huub Loeffen. Teleurstelling heerste bij Vitesse. Veel tijd was er niet om lang over na te denken. Roda JC was de volgende tegenstander. Vitesse kreeg echter een enorme domper: al na 10 minuten was de stand 2-0 in het voordeel van de Limburgers. Een kwartier voor tijd deed Gillhaus nog iets terug, maar veel nut had het niet meer. Opnieuw werd er met 2-1 verloren. Opnieuw volgde een verdedigend ingestelde tegenstander, Cambuur Leeuwarden. Deze wedstrijd werd echter weer wel gewonnen, ditmaal met 2-1 door doelpunten van Bos en Vermeulen. Helder werd 4 minuten voor tijd vervangen door Korsten. PSV was de volgende zware tegenstander. In Eindhoven werd echter gewonnen door een benutte strafschop van Gillhaus 4 minuten voor het eind. 89 minuten waren gespeeld toen Helder werd vervangen door Iroha. Helder wist in het duel dat daarop volgde met FC Twente weer eens te scoren. Hij maakte de 2-0. De wedstrijd eindigde in 3-0 voor Vitesse. De 4 wedstrijden die daarop volgden scoorde Helder niet. In de uitwedstrijd tegen Heerenveen deed hij dat weer wel. Helder scoorde de 0-2, in een wedstrijd die uiteindelijk in 0-4 zou eindigen. Voor Helder en Vitesse was het een geweldig seizoen, Helder speelde alle wedstrijden mee, en Vitesse eindigde op een 4e plaats.

Het seizoen 1994/1995 begon niet goed, met een 2-4 verlies van PSV, een 0-0 tegen NAC Breda en een 5-0 verlies bij Ajax. Ook de 5e wedstrijd werd niet gewonnen. De 6e wedstrijd echter weer wel. Sparta was de tegenstander. Al na 6 minuten kwam Vitesse door een doelpunt van Phillip Cocu op voorsprong. In een zenuwslopende wedstrijd werd het pas in de 85e minuut beslist. Glenn Helder schoot Vitesse naar de eerste overwinning in het seizoen 1994/1995. De wedstrijd daarna werd weer gelijk gespeeld tegen Go Ahead Eagles. Aartsrivaal NEC was daarna de tegenstander. Dit duel werd wel weer winnend afgesloten door 2 doelpunten van Cocu. Heerenveen uit eindigde de volgende wedstrijd in 3-0 voor de Friezen, Helder speelde een hele wedstrijd. De volgende wedstrijd zou er opnieuw puntverlies geleden worden, Groningen uit eindigde in 1-1. Helder werd in de rust vervangen door talent Roy Makaay. FC Utrecht thuis was de volgende wedstrijd. Vitesse besloot het een en het ander te veranderen. Roy Makaay startte bijvoorbeeld in de basis. In de 90e minuut besliste diezelfde Makaay de wedstrijd, en won Vitesse met 2-1. De voorhoede in die wedstrijd was: Makaay – Gillhaus - Helder. Toch leek de trainer niet tevreden want de volgende wedstrijd was Makaay uit de basis. MVV was de volgende tegenstander. Mede dankzij 2 goals van Glenn Helder wonnen de Arnhemmers met 2-3. Het lek leek te boven. De volgende wedstrijd eindigde echter in een 0-0 gelijkspel in en tegen Volendam. Met Feyenoord als volgende tegenstander wachtte er opnieuw een lastige wedstrijd. Tot ieders verbazing won het tot dan toe slecht presterende Vitesse met ruime cijfers: 0-3. Met die wedstrijd groeide het vertrouwen binnen de selectie van de Arnhemmers. De volgende wedstrijd werd ook weer gewonnen. Dankzij een hattrick van Glenn Helder won Vitesse met 3-1 van Willem II. Ook de volgende wedstrijd werd overtuigend gewonnen: Vitesse won met maarliefst 6-1 van FC Twente door doelpunten van: Makaay (2x), Cocu, Laamers, de eerste van v/d Weerden en Glenn Helder. De slechte start van de competitie werd ongedaan gemaakt. De volgende wedstrijd speelde de Arnhemmers toch weer gelijk, 1-1 tegen NAC. Ajax kwam op bezoek. Helder opende nog wel de score, maar Vitesse verloor, met 3-2. De volgende wedstrijd eindigde in een grote teleurstellende 5-0 nederlaag bij Roda JC. PSV uit werd ook verloren met 3-2.

Helders prestaties bleven in het buitenland ook niet onopgemerkt en Helder vertrok voor f 7.000.000 (ca. € 3.200.000) naar Engelse topclub Arsenal. Helder groeide in Arnhem uit tot publiekslieveling, en iedereen in Arnhem treurde dan ook om dit verlies. Helder speelde 2 jaar bij Arsenal, werd 1 jaar verhuurd aan Benfica. Ook werd hij verhuurd aan NAC Breda, dat hem voor 2 seizoenen huurde. Helders contract liep in Londen af, en Helder vertrok transfervrij naar MTK Boedapest, maar bij geen van die clubs haalde hij zijn vorm die hij in zijn Vitesse tijd haalde. Na zijn MTK Boedapest tijd, had hij 3 jaar geen club, voordat TOP Oss hem een contract voor 1 jaar aanbood. Ook daar kwam hij niet uit zijn verf.